Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.
Stewia i erytrytol

Stewia
Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, której liście zawierają słodkie w smaku substancje (glikozydy stewiolowe) będące doskonałą alternatywą dla cukru. Substancje te są ok. 300 razy słodsze od cukru, ale nie są przyswajane przez organizm człowieka i z tego względu mają zero kalorii. Oprócz tego mają wiele innych właściwości prozdrowotnych. Dziś produkuje się z niej naturalne słodziki i stosuje jako naturalną substancję słodzącą. Produkowany z niej słodzik stanowi zdrową alternatywę dla powszechnie stosowanych sztucznych słodzików takich jak aspartam.

Stewia znana jest od wieków w Ameryce Południowej, używali jej Indianie Guarani i Mato Grosso. Nazywali ją „Kaa-Hee”, co w ich języku oznacza słodki liść. Słodzili nią potrawy i napoje np. herbatę mate, żuli liście, a także stosowali, jako lekarstwo. Stewia znana jest botanikom, jako Stevia Rebaudiana Bertoni. Pierwszym, który opisał tę roślinę w roku 1905 i prowadził badania nad wyizolowaniem z niej rozpuszczalnych w wodzie związków słodzących, był włoski botanik Moisési Santiago Bertoni. Stewia jest rośliną wieloletnią. Dorasta do wysokości około 1 metra, liście mają 2-3 cm długości.

Stewia (a właściwie glikozydy stewiolowe) prawdziwą karierę zrobiła w Japonii, gdzie od 1971 lat na stałe zadomowiła się w przemyśle spożywczym. Jest tam używana do produkcji słodyczy, lodów, gum do żucia. W USA stewia została dopuszczona w 1995 r. jako suplement diety, a w 2008 r. zezwolono na sprzedaż ekstraktu jako dodatku do żywności. W Europie badania naukowe nad bezpieczeństwem stosowania glikozydów stewiolowych trwały ponad 10 lat. 11 listopada 2011 r. Komisja Europejska przyjęła rozporządzenie nr 1131/2011 dopuszczające stosowanie glikozydów stewiolowych w 31 różnych kategoriach żywności, w tym w napojach, deserach, słodyczach i słodzikach.

Zalety
  • substancja pochodzenia naturalnego
  • ma zero kalorii
  • jest słodsza od cukru aż do 300 razy, aby posłodzić potrawę potrzeba minimalnych ilości
  • odporna na wysoką temperaturę (do 180°C) – może być używana do pieczenia i gotowania. Powyżej 220°C stewia traci na słodkości.
  • nie powoduje próchnicy zębów
  • nie podnosi stężenia glukozy we krwi
  • zawiera witaminy (kwas foliowy, witamina C), składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo) oraz silne antyoksydanty (związki fenolowe).
  • bezpieczna dla diabetyków i osób chorych na fenyloketonurię (więcej na ten temat można poczytać w artykule Dr Danuty Gajewskiej zamieszczonym na stronie: http://diabetyk.org.pl/nowosc/zdaniem-eksperta-o-stewii-pl.html)

Erytrytol
Erytrytol to naturalna słodka substancja występująca np. w kukurydzy, winogronach, gruszkach, melonach i innych owocach. Erytrytol jest pozyskiwany w procesie naturalnej fermentacji – podobnie jak odbywa się to przy produkcji sera. Przypominające drożdże grzyby zmieniają glukozę w erytrytol. Poprzez filtrację, krystalizację i suszenie powstaje czysty produkt bez substancji dodatkowych.

Białe, błyszczące kryształki sprawiają, że erytrytol wygląda jak cukier i tak samo jak cukier może być wykorzystywany – obojętnie, do gotowania, pieczenia czy słodzenia. Nie jest jednak tak słodki jak cukier, jego słodkość osiąga ok. 75% słodkości cukru. Erytrytol doskonale balansuje smak stewii, poprawia jej słodycz. Podobnie jak ekstrakt ze stewii erytrytol praktycznie nie jest przyswajalny przez organizm, wobec czego nie zawiera kalorii (w Europie i Japonii, w USA przyjmują 20kcal/100g) oraz posiada zerowy indeks glikemiczny. Nie powoduje próchnicy, mogą go spożywać diabetycy. W przeciwieństwie do takich substancji jak ksylitol czy maltitol nie wywołuje efektu przeczyszczającego.

Mimo, że erytrytol jest znany od 1874, to do niedawna ze względu na małą wydajność procesu pozyskiwania go, a co za tym idzie wysoką cenę, nie znalazł szerokiego wykorzystania w przemyśle spożywczym. Dopiero połączenie go ze stewią, która nadaje mu odpowiedniej słodyczy, spowodowało, że powoli toruje sobie drogę w przemyśle spożywczym.

Zarówno produkty Natusweet, jak i Cavalier należą do tych produktów nowej generacji, które wykorzystują potencjał, jaki niesie ze sobą połączenie stewii i erytrytolu. Swój doskonały smak zawdzięczają właśnie temu innowacyjnemu połączeniu.
Jacek Bilczyński, dietetyk, fizjoterapeuta, trener personalny gwiazd o stewii:
stewia Owoce winogrona
Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.