Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Tarta "Niebo w gębie!" - z jabłkami i migdałami słodzona stewią


Kruchy spód, soczyste jabłkowe nadzienie i chrupiąca skorupka z migdałów - na samo brzmienie tych słów zaczyna ciec ślinka! Tarta jest pełna smaku, ale ma niewiele kalorii, bo zamiast cukru jako główny środek słodzący zastosowano tagatozę - zdrowy zamiennik cukru, który jest 3 razy mniej kaloryczny od sacharozy i ma niski indeks glikemiczny (IG 7,5). Kto szukał smacznego sposobu na przetrwanie jesieni, już go znalazł - tarta zaprasza do kuchni na ucztę dla zmysłów.


Składniki:

Na spód:
250 g mąki
100 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka zimnego mleka

Na nadzienie:
3 kwaskowate jabłka
50 g masła
40 g tagatozy Tagatesse w kryształkach
1 łyżka miodu
100 g migdałów w płatkach


Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę wsypać do miski. Dodać sól, posiekane zimne masło oraz żółtka.

2. Rozetrzeć palcami masło z jajkiem, stopniowo łącząc je z mąką. Cały czas rozcierać w palcach składniki, aż powstanie drobna kruszonka.

3. Dodać mleko i krótko zagnieść ciasto, by zyskało gładką konsystencję. Uformować w kulkę.

4. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.

5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.

6. Po upływie czasu wyciągnąć ciasto z lodówki, posypać stolnicę mąką i wałek. Rozwałkować ciasto na placek nieco większy niż średnica formy. Przełożyć ciasto do formy, wylepić dno oraz boki.

7. Spód tarty podziurkować widelcem, dno i boki okryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Na dno wysypać obciążenie, np. fasolę.

8. Wstawić formę z ciastem do piekarnika i piec przez 10-12 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, zdjąć folię z obciążeniem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 10 minut, aż ciasto się zarumieni.

9. W tym czasie pokroić obrane jabłka na cienkie plastry.

10. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ułożyć "księżyce" z jabłek na wierzchu tarty zaczynając od zewnętrznej krawędzi formy do środka. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 20 minut.

11. W tym czasie w rondelku roztopić masło z tagatozą i łyżką miodu, a następnie wymieszać całość z migdałami.

12. Po upływie czasu pieczenia polać tartę miksturą z rondelka i ponownie wstawić do piekarnika. Piec tak długo, aż wierzch nabierze złotego odcienia.

13. Gotowe ciasto lekko przestudzić i... rozkoszować się jego pysznym smakiem!




Słodzik z tagatozą, którego użyto w przepisie, znajdziesz tu: http://stewiarnia.pl/produkt/tagatesse-w-krysztalkach-500g

Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.