Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Zwycięska tarta truskawkowa słodzona stewią


Do konkursu organizowanego przez blogerki Bezbolesneusuwaniecukru.pl, w którym Stewiarnia.pl fundowała nagrody, napłynęło mnóstwo zgłoszeń. Przepisy na smakołyki słodzone stewią zrobiły na nas ogromne wrażenie. Prezentujemy pierwszy z nich - przepis na truskawkową tartę słodzoną stewią, która odegna jesienną chandrę! Autorką przepisu i jednocześnie laureatką I miejsca jest Bożena Rogal, do której powędrował zestaw produktów Nākd.


Składniki:

Na spód:
70 g mąki kukurydzianej
70 g mąki kokosowej (tu odtłuszczona)
20 g tredycyjnego kakao
10 g stewii
150 g jogurtu naturalnego

Na krem:
300 ml mleka (może być roślinne)
300 g truskawek (mogą być mrożone)
opakowanie kisielu bezglutenowego truskawkowego (40 g)
płaska łyżeczka agaru
15 gram stewii

Do dekoracji:
kilka świeżych truskawek

Opcjonalnie: 200 g serka naturalnego posłodzonego stewią, połączonego z połową opakowania galaretki truskawkowej bez cukru rozrobionej
w niewielkiej ilości gorącej wody.


Przygotowanie:

1. Mąki wymieszać z kakao, stewią i jogurtem. Zagnieć ciasto - będzie mieć konsystencję mokrego piasku. Ma być kruche ale dawać się skleić.
W razie potrzeby dodać kilka łyżek zimnej wody.

2. Wstawić do lodówki na 20-30 minut.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 3/4 ciasta wylepić dno i brzegi dużej tortownicy lub formy do tarty (jeśli jest silikonowa, nie trzeba jej niczym smarować. Zwykłą można posmarować olejem kokosowym lub spryskać olejem w sprayu i obsypać mąką ryżową.

4. Ponownie wstawić do lodówki. Z pozostałej części ciasta foremkami wykroić dowolne kształty, które posłużą do dekoracji. Ciasto może być trudne do rozwałkowania, dlatego najlepiej robić to między dwoma kawałkami folii spożywczej.

5. Powstałe ciasteczka piec około 10 minut. Spód do tarty ok. 15 minut.

6. Przygotować masę budyniową: truskawki zblendować z mlekiem,dodać stewię. Zagotować wraz z agarem, do gotującej się masy dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody kisiel. Gorący budyń wylać na upieczony spód. Pozostawić do ostudzenia.

7. Na lekko ciepłej masie poukładać ciasteczka i świeże truskawki.

8. Całość można udekorować masą z serka i galaretki wyciskaną przez szprycę cukierniczą lub zalać galaretką bez cukru. Przed podaniem chłodzić w lodówce przez kilka godzin.





Słodziki ze stewii, które są rekomendowane do użycia w przepisie, znajdziesz tu: http://stewiarnia.pl/kategoria/stewia

Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.