Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Zdrowa, domowa granola


Pożywne, dodające energii śniadanie to obowiązkowa pozycja w codziennym jadłospisie. Zamiast wybierać kupne produkty, warto samodzielnie zadbać o to, co zjemy na śniadanie i przyrządzić granolę. Po takim energetycznym zastrzyku wartościowych składników jesienna aura i chłód to pikuś!

Składniki:


125 g płatków owsianych
75 g mąki migdałowej
100 g rozdrobnionych orzechów włoskich
50 g pestek dyni
50 g siemienia lnianego
50 g miodu
4 łyżki wody
1 łyżka tagatozy Tagatesse w kryształkach
1,5 łyżki naturalnego kakao
25 g płatków kokosowych
50 g rodzynek


Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 185 stopni Celsjusza.

2. Zmieszaj wszystkie suche składniki (bez suszonych owoców) w misce i rozprowadź mieszankę na blasze do pieczenia.

3. Posyp mieszankę tagatozą, kakao i rozprowadź miód na całości.

4. Polej mieszankę 4 łyżkami wody i włóż do piekarnika na 20 minut. Zamieszaj całość po 5 i 10 minutach, żeby nie przywarła do blachy.

5. Kiedy granola nabierze złotobrązowego koloru, wyciągnij blachę z piekarnika i dorzuć do składników rodzynki i żurawinę, równomiernie je rozprowadzając. Odczekaj, aż całość ostygnie.

6. Przełóż granolę do szczelnego słoika i ciesz się codziennie smacznym, zdrowym śniadaniem!


TIP: Granolę możesz zabrać w pojemniczku do pracy lub szkoły, zmieszać z jogurtem, mlekiem lub jego roślinnym odpowiednikiem, dodać świeże owoce i cieszyć się zdrowym drugim śniadaniem.




Potrzebne produkty ze sklepu Stewiarnia.pl:
Tagatoza w kryształkach http://stewiarnia.pl/index.php/produkt/tagatesse-w-krysztalkach-500g
Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.