Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Tarta owocowa "Zatrzymaj smak lata"


Zanim spadną pierwsze liście, a wietrzne dni zastąpią te ciepłe, dobrze jest zrobić podsumowanie lata... o smaku pysznej tarty! Maliny i borówki pysznie komponują się z budyniem, a dopełnieniem jest kruche ciasto. Wszystko to oczywiście bez dodatku cukru!

Składniki:

Kruche ciasto
250 g mąki
100 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka zimnego mleka

Nadzienie
2 budynie waniliowe bez cukru
porcja stewii w kryształkach 1:1 Natusweet odpowiadająca porcji cukru z przepisu na opakowaniu budyniu
500 ml mleka
150 g malin
150 g borówek


Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, posiekane masło oraz żółtka.

2. Rozcierać palcami masło z jajkiem, stopniowo dodawać do nich mąkę cały czas rozcierając w palcach składniki, aż powstanie drobna kruszonka.

3. Dodać mleko i krótko zagnieść gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę.

4. Zawinąć wyrobione ciasto w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.

5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.

6. Po upływie wskazanego czasu wyciągnąć ciasto z lodówki. Posypać mąką stolnicę i wałek, rozwałkować ciasto na placek nieco większy niż średnica formy. Ciasto przełożyć do formy, wylepić dno oraz boki.

7. Spód tarty podziurkować widelcem, dno i boki okryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), na dno wysypać obciążenie, np. fasolę.

8. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, zdjąć folię wraz z obciążeniem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 13-15 minut, aż ciasto uzyska ładny złoty kolor.

9. Wyjąć upieczone ciasto i odstawić, by wystygło.

10. Ugotować budyń w 500 ml mleka, dodając do niego taką samą porcję stewii w kryształkach 1:1 Natusweet , jaka odpowiada porcji cukru umieszczonej na opakowaniu.

11. Przygotowany budyń o kremowej konsystencji dokładnie rozprowadzić na ostudzonym spodzie tarty. Zanim stężeje, na wierzchu ułożyć maliny i borówki wedle uznania.

12. Pozostawić całość do wystygnięcia i gotowe!

TIP: Gdy tarta wystygnie, warto ją przechowywać w lodówce. Wówczas struktura ciasta pozostanie zwarta.




Potrzebne produkty ze sklepu Stewiarnia.pl:
Stewia w kryształkach 1:1 http://stewiarnia.pl/produkt/stewia-w-krysztalkach-1-do-1-200g
Słodyczą odpowiada cukrowi, dlatego dodaje się jej tyle samo, co cukru.
Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.