Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Brownie bez cukru


Wrogiem zdrowej diety są kaloryczne, kupne przekąski: klasyczne czekolady czy ciastka słodzone dużą ilością cukru. Dieta może być zdrowa i smaczna – czasem wystarczy zastąpić cukier tagatozą, by uniknąć zbędnych kalorii i rozkoszować się ulubionym smakiem. Brownie równie pysznie smakuje bez cukru!

Składniki:
200 g masła
170 g tagatozy Tagatesse w kryształkach
45 g (1/2 szklanki) kakao
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
4 jajka
190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
30 g posiekanych orzechów włoskich
30 g żurawiny bez cukru


Przygotowanie:

1. Roztopić masło i dodać wszystkie składniki w powyżej podanej kolejności.

2. Mieszać aż to uzyskania gładkiej masy.

3. Przełożyć półpłynne ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (o wymiarach 23x33 cm) piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 do 30 minut

4. Gdy ciasto przestygnie, pokroić je w kwadraciki. Pyszne brownie gotowe!


Mimo że Brownie bez cukru jest znacznie mniej kaloryczne w klasycznej wersji, warto pamiętać, że zjedzenie dużej porcji na raz nie jest najzdrowszym rozwiązaniem. Deser nie powinien zastępować pełnego, zbilansowanego posiłku. Lepiej, gdy pozostanie smacznym urozmaiceniem diety, dodatkiem, którym można się delektować.




Potrzebne produkty ze sklepu Stewiarnia.pl:
Tagatesse w kryształkach http://stewiarnia.pl/produkt/tagatesse-w-krysztalkach-500g
Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.