Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Biscotti z płatkami Fruit Bowl, żurawiną i pistacjami


Są takie dni, gdy chciałoby się zaszaleć w kuchni – spróbować nowych smaków, niekonwencjonalnych połączeń, zainspirować się zagranicznym przysmakiem. Wtedy z pomocą przychodzi przepis na przekąskę we włoskim stylu, słodzoną niskokaloryczną tagatozą.

Składniki:
40 g tagatozy Tagatesse w kryształkach
125 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
szczypta soli
starta skórka z pomarańczy
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
40 g płatków owocowych Fruit Bowl
50 g pistacji
20 g żurawiny bez cukru


Przygotowanie:

1. Zmiksować jajko z tagatozą na puszystą masę.

2. Dodać do niej startą skórkę z jednej pomarańczy, sól, mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową. Wszystko ponownie zmiksować i zmieszać z płatkami owocowymi Fruit Bowl, pistacjami i żurawiną.

3. Ręce lekko oprószyć mąką i z powstałego ciasta uformować prostokątny bochenek (ok. 2-3 cm grubości). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Piec ciasto w 180 stopniach przez 25 minut.

5. Po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika, pokroić ciasto na paski (ok. 1 cm grubości każdy) i jeszcze raz włożyć do piekarnika na 5-10 minut.


Gdy biscotti przestygną, staną się chrupiące i kruche. To bardzo treściwa i pożywna przekąska, która świetnie sprawdzi się jako oryginalny dodatek do kawy i herbaty.




Potrzebne produkty ze sklepu Stewiarnia.pl:
Tagatesse w kryształkach http://stewiarnia.pl/produkt/tagatesse-w-krysztalkach-500g
Płatki owocowe Fruit Bowl http://stewiarnia.pl/produkt/platki-owocowe-fruit-bowl-z-czarna-porzeczka-5-x-20g-stew
Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.