Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Wegetariański dżem truskawkowy z tagatozą


Zanim sezon na truskawki dobiegnie końca, warto zachować pyszny smak tych owoców na dłużej, przygotowując z nich dżem. To zdrowa słodycz, która przywoła wspomnienie lata nawet w środku zimy. Dżem jest wegetariański – do jego zrobienia użyto pektyny, natomiast zamiast białym cukrem posłodzono go tagatozą.

Składniki:
1 kg truskawek
250 g Tagatesse w kryształkach
1 opakowanie pektyny (30 g)
5 słoików do dżemu


Przygotowanie:

1. Truskawki umyć i odszypułkować. Połowę owoców zblendować i przełożyć do głębokiej patelni lub rondla.

2. Dodać do nich tagatozę i pektynę. Podgrzewać, cały czas mieszając. Zagotować.

3. Resztę truskawek przekroić na pół i dodać je do ugotowanej masy. Całość gotować jeszcze 10 minut, cały czas mieszając.

4. Nałożyć dżem do umytych, wyparzonych i wcześniej nagrzanych w piekarniku słoików (trzymać je 15-30 min w temperaturze 100 °C). Dokładnie je zakręcić, używając np. rękawic, zachowując ostrożność, żeby się nie poparzyć. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić w tej pozycji na co najmniej 12 godzin.

5. Voilà, dżem gotowy!




Potrzebne produkty ze sklepu Stewiarnia.pl:
Tagatesse w kryształkach http://stewiarnia.pl/produkt/tagatesse-w-krysztalkach-500g
Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.