Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Światowy Dzień Walki z Cukrzycą – życie z chorobą może dobrze smakować!


Jak podaje WHO, na cukrzycę choruje 422 mln ludzi na świecie. W Polsce, według raportu Instytutu Zdrowia Publicznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, ta liczba wynosi 2,73 mln osób. Nie jest ona jednak całkowita, bo nie wszyscy dotknięci chorobą są jej świadomi. Szacuje się, że ponad 3 mln Polaków choruje na cukrzycę.

94 lata temu, 27 czerwca 1922 r., kanadyjski fizjolog Frederick Banting wraz ze swoim asystentem, Charlesem Bestem, odkrył insulinę. To był przełom w leczeniu cukrzycy. Za to niebagatelne odkrycie został później uhonorowany nagrodą Nobla.

Insulina a cukrzyca

U chorych na cukrzycę trzustka nie wytwarza insuliny lub wytwarza jej niewystarczającą ilość albo też nie jest w stanie efektywnie wykorzystać insuliny, którą wytwarza. W wyniku tego w krwiobiegu gromadzi się glukoza, co może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, m.in. chorób serca, uszkodzenia nerwów, zaburzeń pracy nerek.


Liczba chorych na cukrzycę ciągle wzrasta. To choroba cywilizacyjna XXI w., na którą prócz uwarunkowania genetycznego, wpływają czynniki takie jak otyłość, niezdrowy, siedzący tryb życia, nadciśnienie tętnicze. Osoby obciążone ryzykiem zachorowania powinny przywiązywać szczególną wagę do zmiany nawyków żywieniowych.

Cukrzyca wymaga ciągłego kontrolowania przez chorego poziomu glukozy we krwi. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zasad żywieniowych: wybieranie produktów i potraw o niskim indeksie glikemicznym, które nie zaburzą równowagi organizmu.

Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele zdrowych zamienników cukru i artykułów spożywczych słodzonych nimi, które nie stanowią zagrożenia dla diabetyków. Znajdują się wśród nich m.in. czekolady, cukierki, lizaki, płatki śniadaniowe, napoje słodzone stewią czy ciastka słodzone tagatozą. Używanie stewii czy tagatozy w wypiekach, deserach i daniach obiadowych, znacznie obniża wartość ładunku glikemicznego danej potrawy.

W trosce o zdrowie diabetyków, naszą ofertę przygotowaliśmy tak, by znalazły się w niej produkty posiadające niski indeks glikemiczny. Słodziki, a także inne produkty słodzone stewią, erytrytolem i tagatozą mogą być bezpiecznie stosowane w diecie cukrzycowej.

Poniżej przedstawiamy listę produktów odpowiednich dla diabetyków.

Stewia

Tagatoza

Wyroby z czekolady bez dodatku cukru

Cukierki i lizaki bez dodatku cukru

Crunchy bez dodatku cukru

Napoje bez cukru

W razie wątpliwości, radzimy skonsultować skład produktu ze swoim lekarzem.




Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.