Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Tagatoza - nowa alternatywa dla cukru

W budowie przypomina fruktozę, w smaku sacharozę, ma jednak od niej o jedna trzecią mniej kalorii i prawie dziesięć razy niższy indeks glikemiczny. Zobaczcie, czym jest tagatoza.

Tagatoza to słodka substancja wytwarzana z laktozy. Budową przypomina ona fruktozę, wyróżnia ją jednak znacznie niższy indeks glikemiczny. Nie jest w pełni przyswajana przez ludzki organizm, stąd nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i nie podnosi poziomu cukru we krwi. W 2001 roku Światowa Organizacja Zdrowia uznała ją za w pełni bezpieczną dla ludzkiego zdrowia. Tagatozę stosują producenci słodyczy, napojów o zmniejszonej zawartości cukru oraz niektórych lekarstw.

Naturalnie występuje głównie w…
mleku oraz jego produktach m.in. serach, a także w niektórych jogurtach. Jej znaczące ilości możemy również znaleźć w tropikalnych odmianach kasztanowców (sterculia setigera), rosnących w Afryce Północnej.

Korzyści
  • Smakuje jak cukier, jej słodkość wynosi 92% słodkości cukru
  • Jest niskokaloryczna – w 1 gramie substancji znajduje się zaledwie 1,5 kalorii. Dla porównania 1 gram cukru dostarcza 4 kalorie.
  • Niski indeks glikemiczny (7,5), dzięki czemu mogą go stosować diabetycy. O stosowanie tagatozy w diecie cukrzycowej możesz też zapytać swojego lekarza.
  • Powoduje rozwój mikroflory jelitowej, zmniejszając ryzyko rozwoju bakterii chorobotwórczych
  • Nie powoduje próchnicy
  • Idealna dla osób trzymających linię, będących na diecie niskocukrowej
  • Końcowy produkt nie zawiera laktozy, ale może ona wchodzić w skład niektórych słodzików na bazie tagatozy, np. tabletek

Zastosowanie w kuchni:
  • Pod wpływem gorąca topi się, może być zatem używana jako substytut cukru w każdym domu
  • Jest odporna na wysokie temperatury – znakomicie nadaje się do pieczenia.
  • Tak jak cukier karmelizuje się i fermentuje – na tagatozie wyrośnie ciasto drożdżowe, przyrumieni się crème brûlée

Jak używać:
Słodzik na bazie tagatozy w kostkach
idealnie nadaje się do słodzenia gorących napojów, np. kawy czy herbaty. Jedna kostka odpowiada jednej łyżeczce białego cukru.

Słodzik na bazie tagatozy w postaci kryształków
świetnie sprawdzi się we wszelkiego typu daniach i napojach. Należy go dodać o połowę mniej niż białego cukru.

Słodzik na bazie tagatozy w tabletkach
jest idealny do słodzenia kawy, herbaty i innych napojów. Poręczne opakowanie można mieć zawsze przy sobie. Jedna tabletka to odpowiednik płaskiej łyżeczce cukru.




Tagatozę znajdziesz również w wybranych słodyczach w naszym sklepie: kremie czekoladowo-orzechowym, herbatnikach naturalnych, herbatnikach z czekoladą mleczną i herbatnikach w czekoladą deserową.
Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.