Ciasto z gruszkami i migdałami
Średniej wielkości gruszka ma zaledwie 60 kcal. To dobry owoc dla osób dbających o linię. Gruszkę zapraszamy do ciasta. Migdały czekają.
Składniki:
180 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g zmielonych migdałów
250 ml maślanki
3 jajka
40 g masła
2 gruszki
40 g siekanych migdałów
3 łyżki stewii Natusweet w kryształkach słodycz 1:1
1 łyżeczka stewii Natusweet w kryształkach słodycz 10:1
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przesiewamy mąkę i łączymy z cynamonem, stewią w kryształkach 1:1 oraz stewią w kryształkach 10:1. Dodajemy zmielone migdały, maślankę, jajka, roztopione masło. Wszystko mieszamy, żeby uzyskać gładką konsystencję.
2. Gruszki obieramy, usuwamy pestki i kroimy nasześć części. Smażymy gruszki na rozgrzanym maśle, aż lekko zbrązowieją od ciepła.
3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem foremki o średnicy 25 cm. Na wierzchu układamy cząstki gruszek i posiekane migdały.
4. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Przepis na ok. 8 porcji
Czas przygotowania 50 min.
