Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Ciasto z gruszkami i migdałami

Średniej wielkości gruszka ma zaledwie 60 kcal. To dobry owoc dla osób dbających o linię. Gruszkę zapraszamy do ciasta. Migdały czekają.



Składniki:

180 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g zmielonych migdałów
250 ml maślanki
3 jajka
40 g masła
2 gruszki
40 g siekanych migdałów
3 łyżki stewii Natusweet w kryształkach słodycz 1:1
1 łyżeczka stewii Natusweet w kryształkach słodycz 10:1


Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przesiewamy mąkę i łączymy z cynamonem, stewią w kryształkach 1:1 oraz stewią w kryształkach 10:1. Dodajemy zmielone migdały, maślankę, jajka, roztopione masło. Wszystko mieszamy, żeby uzyskać gładką konsystencję.

2. Gruszki obieramy, usuwamy pestki i kroimy nasześć części. Smażymy gruszki na rozgrzanym maśle, aż lekko zbrązowieją od ciepła.

3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem foremki o średnicy 25 cm. Na wierzchu układamy cząstki gruszek i posiekane migdały.

4. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

Przepis na ok. 8 porcji
Czas przygotowania 50 min.





Potrzebne produkty ze sklepu Stewiarnia.pl:
Stewia Natusweet w kryształkach słodycz 1:1 http://www.stewiarnia.pl/produkt/stewia-w-krysztalkach-1-do-1-200g
Stewia Natusweet w kryształkach słodycz 10:1 http://www.stewiarnia.pl/produkt/stewia-w-krysztalkach-101-250g

Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.