Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Ciasto z czerwoną porzeczką

Wakacje rozpoczęte, sezon na porzeczkę również! Zobacz naszą propozycję na letni podwieczorek - ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką. W wersji dietetycznej bez kruszonki:)



Składniki:

300 g mąki pszennej
125 g masła
4 jajka
1 saszetka proszku do pieczenia
letnie mleko (w razie potrzeby)
porzeczka
tłuszcz do smarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
1 łyżka stewii Natusweet w kryształkach słodycz 1:1
3 łyżki stewii Natusweet w kryształkach słodycz 10:1


Przygotowanie:

1. Żółtka ucieramy z miękkim masłem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po trochę do żółtek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy mleka. Osobno ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy do nich 3 łyżki stewii 1:10. Delikatnie łączymy wszystko ze sobą.

2. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu wysypujemy porzeczkę i posypujemy stewią 1:1.

3. Składniki na kruszonkę łączymy i równomiernie rozkładamy na owocach. Możesz też zastąpić kruszonkę posiekanymi orzechami.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 ° C, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35- 40 minut na złoty kolor.

Przepis na ok. 6 porcji
Czas przygotowania 60 min.





Potrzebne produkty ze sklepu Stewiarnia.pl:
Stewia Natusweet w kryształkach słodycz 1:1 http://www.stewiarnia.pl/produkt/stewia-w-krysztalkach-1-do-1-200g
Stewia Natusweet w kryształkach słodycz 10:1 http://www.stewiarnia.pl/produkt/stewia-w-krysztalkach-101-250g

Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.