Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Orkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą

Pyszne ciasto na jesienną pogodę. Ze słodzikiem ze stewii i z mąką orkiszową, do tego śliwki, migdały i czekolada!



Składniki:

180 g zmiękczonego masła
500 g suszonych śliwek bez pestek
170 g mąki orkiszowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
50 g drobno pokrojonej czekolady deserowej Cavalier słodzonej stewią
50 g migdałów, drobno posiekanych
100 g stewii Natusweet w kryształkach 1:1


Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Cztery śliwki przekrój na pół i odłóż na bok, resztę pokrój na cienkie plasterki.

2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz zmiękczone masło, stewię Natusweet i jajka, zmiksuj. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.

3. Do masy dodaj pokrojone śliwki, czekoladę i połowę migdałów. Całość przelej do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż połowy śliwek i posyp resztą migdałów.

4. Ciasto piecz około 45 minut w 180°C, aż do uzyska ciemnozłotego kolor. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i usuń papier.

Smacznego!

Przepis na 8 porcji
Czas przygotowania 75 min.



 

Potrzebne produkty ze sklepu Stewiarnia.pl:
Belgijska czekolada deserowa Cavalier słodzona stewią http://www.stewiarnia.pl/produkt/belgijska-czekolada-deserowa-slodzona-stewia-bez-cukru-85g
Stewia Natusweet w kryształkach 1:1 http://www.stewiarnia.pl/produkt/stewia-w-krysztalkach-1-do-1-200g
Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.