Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Strudel z jabłkami słodzony stewią

Austriacki przysmak Apfelstrudel podaje się na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Stewiarnia poleca strudel bez dodatku cukru, słodzony stewią.



Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
50 g masła
4 łyżki bułki tartej
cynamon
rodzynki
jajko
5 średnich jabłek
4 łyżki stewii Natusweet w kryształkach słodycz 1:1


Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Musi być bardzo cienkie i mieć kształt prostokąta. W razie potrzeby wyrównujemy krawędzie nożem.

2. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i podsmażamy na złoty kolor.

3. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy starte jabłka, cynamon, stewię i rodzynki.

4. Na cieście rozsmarowujemy bułkę z masłem, na tym równomiernie rozprowadzamy jabłkową masę, zostawiamy wolne około 3 cm od krawędzi.

5. Ostrożnie zwijamy strudel i zlepiamy mocno jego krawędzie. Najłatwiej formować ciasto od razu na papierze do pieczenia i przenieść je na nim na przygotowaną blachę.

6. Smarujemy strudel roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż się zarumieni. Podajemy na ciepło z lodami lub bitą śmietaną, albo posypany cukrem pudrem.

Przepis na ok. 10 porcji
Czas przygotowania 40 min.





Potrzebne produkty ze sklepu Stewiarnia.pl:
Stewia Natusweet w kryształkach słodycz 1:1 http://www.stewiarnia.pl/produkt/stewia-w-krysztalkach-1-do-1-200g

Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.