Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.

Ryżowy pudding ze śliwkami

Przedstawiamy angielski specjał w polskiej wersji: pudding ryżowy ze śliwkami, słodzony stewią. Pyszności!



Składniki:

2 szklanki ryżu
5 jajek
400 g śliwek (mogą być mrożone)
3 szklanki mleka półtłustego
125 g masła
sól
5 łyżeczek stewii Natusweet w kryształkach słodycz 1:1
1 łyżeczka stewii Natusweet w kryształkach słodycz 10:1


Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Gotujemy ryż. Miksujemy żółtka ze stewią w kryształkach 1:1 i z masłem. Masę wlewamy do ugotowanego ryżu i mieszamy.

2. Natłuszczamy formę na ciasto i układamy w niej warstwami ryż i śliwki. Całość zapiekamy około 45 minut.

3. W tym czasie ubijamy pianę z białek, dodajemy 1 łyżeczkę stewii w kryształkach słodycz 10:1. Około 5-10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy pudding z pieca i układamy na wierzchu pianę. Z powrotem wstawiamy do pieca i zapiekamy

4. Porcję puddingu posypujemy z wierzchu kakao. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można podawać też na zimno. Chociaż tak nie wygląda, to smakuje znakomicie:)

Przepis na ok. 6 porcji
Czas przygotowania 90 min.





Potrzebne produkty ze sklepu Stewiarnia.pl:
Stewia Natusweet w kryształkach słodycz 1:1 http://www.stewiarnia.pl/produkt/stewia-w-krysztalkach-1-do-1-200g Stewia Natusweet w kryształkach słodycz 10:1 http://www.stewiarnia.pl/produkt/stewia-w-krysztalkach-101-250g
Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.