Stewiarnia - Słodko i zdrowo. Naturalnie bez cukru.


Właściwości czekolady
Czekolada zawiera:
  • szereg mikroelementów takich jak potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, K, B3, B12
  • fenyloetyloaminę, która pobudza w organizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie „hormonami szczęścia”. Działają one euforyzująco, poprawiają samopoczucie, osłabiają destrukcyjną rolę stresu
  • flawonoidy, które mają działanie antynowotworowe, usprawniają pracę naczyń krwionośnych, opóźniają zmiany miażdżycowe, zapobiegając chorobom niedokrwiennym serca
Lekarze uważają, że najzdrowsza jest czekolada gorzka, bo zawiera najmniej cukru i najwięcej kakao. Za to dietetycy polecają czekoladę z orzechami lub owocami, bo w ten sposób dostarczamy organizmowi więcej korzystnych dla zdrowia tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Czekolada należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym - poniżej 55, dla czekolady gorzkiej wynosi on 22, dla mlecznej 49. Spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru we krwi i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty o niskim indeksie glikemicznym nie są sprzymierzeńcem tycia.

Belgijska firma Cavalier
Cavalier jest belgijską firmą rodzinną specjalizującą się od 1996 roku w produkcji czekolad bez dodatku cukru. Cavalier kieruje swoją ofertę do wszystkich miłośników czekolady, którzy chcą lub z różnych względów muszą unikać cukru, ale nadal chcą się cieszyć smakiem pysznej czekolady bez konieczności kompromisu w kwestii smaku.
W ciągu 15-letniej działalności Cavalier zbudował unikalne know-how w produkcji czekolady bez cukru- czekolady ze stewią. Dziś Cavalier prezentuje światowy poziom pod względem, jakości, smaku i zdrowotnych aspektów związanych z produkcją czekolady. Firma osiągnęła tę pozycję dzięki konsekwentnemu budowaniu długoterminowej wizji. Celem Cavalier jest nie tylko sprzedaż produktów najwyższej jakości. Głównym celem jest to, aby konsument czerpał przyjemność z ich konsumpcji i miał poczucie, że zjada produkty służące jego zdrowiu. Fakt, że Cavalier znalazł nabywców na swoje produkty w 53 krajach świadczy o tym, że udało mu się osiągnąć cel.

czekolady Cavalier
Większość z nas kocha słodycze i często zdarza się, że zjadamy ich więcej niż jest to wskazane w zdrowej diecie. Cavalier nie stosuje w swoich produktach cukru, glukozy czy fruktozy, ale jednocześnie chce, aby ludzie nadal mogli się cieszyć czekoladą. Dlatego Cavalier zaczął szukać rozwiązania, które umożliwiłoby osłodzenie goryczki pochodzącej z ziaren kakaowca w sposób zgodny ze zdrowym stylem życia, unikając sztucznych substancji słodzących. We współpracy m.in. z belgijskim Uniwersytetem z Ghent (Universiteit Gent) opracowano recepturę, w której wykorzystuje się do słodzenia stewię i erytrytol. Podsumowując zalety czekolad Cavalier to:
  • brak cukru
  • doskonały smak i jakość belgijskiej czekolady
  • obniżona kaloryczność. Przeciętnie czekolada z cukrem ma 530 kalorii i więcej, natomiast czekolady Cavalier mają ich znacznie mniej np. czekolada z owocami leśnym ma o 127 kcal mniej, a batony light (z truskawkami i o smaku waniliowym) mają prawie 200 kcal mniej
  • bogactwo błonnika
  • zawiera antyoksydanty
  • doskonałe źródło magnezu, cynku i żelaza
  • nie przyczyniają się do rozwoju próchnicy
  • certyfikat Fair Trade – półprodukty do produkcji czekolady kupowane są zgodnie z zasadami Organizacji Sprawiedliwego Handlu czyli po godziwej cenie z uwzględnieniem ochrony praw producentów i pracowników z krajów południa
  • serie czekolad i batonów ze zdrowymi dodatkami będącymi źródłem antyoksydantów (dodatek owoców leśnych), błonnika (dodatek jęczmienia z chrupkami ryżowymi), kwasów Omega-3 (siemię lniane z chrupkami ryżowymi) i witamin D i E (mango z malinami)
  • seria batonów light o obniżonej zawartości tłuszczu i kalorii (prawie 200 kcal mniej)
Czekolada
słodzona cukrem
Czekolada słodzona
ekstraktem ze stewii
Wartość energetyczna 530kcal/100g* 411kcal/100g
Substancja słodząca 48% cukier* 9% erytrytol + ekstrakt ze stewii
Błonnik 6,25%* 35,00%
Tłuszcz 34,75%* 34,50%
Efekty uboczne Negatywne skutki uboczne
związane z nadmiernym
spożyciem cukru
Dodatkowe korzyści zdrowotne,
np. zawartość antyoksydantów
* przeciętne wartości
cavalier pralinyczekolady bez cukrubaton ze stewiączekolady bez cukru
Najważniejsze nagrody dla Cavalier
Jakość produktów, i ich doskonały smak potwierdzają liczne nagrody, które otrzymała firma Cavalier za swoje produkty
  • Pierwsza nagroda otrzymana na Międzynarodowych Targach Słodyczy w Kolonii w 2012 za najbardziej innowacyjny produkt dla czekolady deserowej z owocami leśnymi
  • Pierwsza nagroda przyznana przez World Stevia Organisation w 2012 za najsmaczniejszy produkt dla czekolady deserowej z owocami leśnymi i czekolady na gorąco
  • Nominacja do nagrody INN Award w 2013 za najbardziej innowacyjny produkt dla kremu czekoladowego
  • Nominacja Gulffood (największe na świecie targi żywności odbywające się w Dubaju) w 2013 dla czekolady deserowej z owocami leśnymi
  • Nominacja MaBra (szwedzki magazyn poświęcony zdrowiu i żywności) w 2013 dla czekolady deserowej z owocami leśnymi

Opinie o czekoladach Cavalier
http://living-learning-eating.blogspot.com/2013/01/simply-sweet.html
Najważniejsze nagrody dla Cavalier
Wizyta NoSugarMan w fabryce czekolady Cavalier. Film powstał zanim UE dopuściła stewię jako dodatek do żywności.
Informujemy, że na swoich stronach internetowych stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka), które wykorzystywane są wyłącznie do celów statystycznych
oraz na potrzeby dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Ustawienia dotyczące przechowywania plików cookies możecie Państwo dowolnie modyfikować w swojej przeglądarce internetowej.